Sam Renascent: “Put your money where your mouth is”

Hartje Antwerpen, de avond valt. Ik wandel door de Kammenstraat en de creatieve etalages doen me al meteen verder dromen. Een studio in deze buurt kan toch niet anders dan bakken inspiratie teweeg brengen? Ik heb een afspraak bij Sam Renascent, een Antwerpse jongen die al een pak podiumervaring op de teller heeft, en droomt naar meer.

Samuel, SR 2zoals Sam Renascent buiten de werkuren door het leven gaat, is getogen op de Antwerpse straten. Geboren werd hij echter aan de andere kant van de wereld, in Congo, waar zijn ouders hem op tweejarige leeftijd adopteerden. Wanneer ik zijn studio betreed, laat Sam meteen een liedje horen.

Het nummer is nog vers en weerklinkt akoestisch op een klassieke gitaar, zo eentje met nylon snaren. SR 7Mijn persoonlijke favoriet en ik vraag hem dan ook naar zijn voorkeuren qua besnaring. Sam Renascent is echter een vat vol muzikaal talent en heeft daardoor geen echte voorkeur. Al sinds kleins af aan is hij geschoold in drums en percussie. Het rappen en mc-zijn heeft hij op zijn veertien jaar ontdekt. Muziek bleek al snel zijn roeping en in zijn repetitieruimte staan dan ook verschillende gitaren, een keyboard, een basgitaar en nog veel meer. Nu studeert hij aan het Conservatorium van Amsterdam.

In Nederland gaan studeren was een bewuste keuze, zegt Samuel. Hij heeft bij verschillende scholen auditie gedaan, maar in Nederland vond hij een goed evenwicht tussen theorie en praktijk, iets wat hij in België vaak mist.

SR10

“Put your money where your mouth is,” de belangrijkste levensles die Sam Renascent op het conservatorium heeft geleerd. Je kan opscheppen over iets, maar je moet het dan ook effectief kunnen verwezenlijken, vindt hij. SR 16Of ook: je moet niet wachten tot het gebeurt, jaag je droom actief na. Dat doet hij dan ook en is 24 uur op 24 bezig met muziek. Als hij niet op school studeert, gaat hij wel naar een jam, treedt hij op of zit hij in de studio. Ook de meeste van zijn vrienden zijn op een of andere manier met muziek bezig. Geen bewuste keuze, zegt Sam, maar hij heeft nu eenmaal een betere klik met mensen die ook creatief bezig zijn en hun dromen najagen.

Dat hij zich omringt met mensen die hem persoonlijk verrijken, doet hij niet alleen in vriendschappelijke kringen. Sam Renascent heeft mensen met veel professionele ervaring gecontacteerd om hem te helpen met zijn debuut. SR 8Het album waaraan hij deze zomer fulltime gaat werken, zal mede geproduceerd worden door onder andere Lemy River. Hij kijkt echt al uit naar deze samenwerking en is vooral benieuwd naar wat hij over zichzelf gaat leren uit dit proces. Voor zijn eerste langspeler ligt namelijk de richting noch het genre helemaal vast. Hij wil de verschillende lagen van zijn persoonlijkheid kunnen uitdrukken, zonder in een hokje geduwd te worden. Een coming of age-album wil hij het daarom niet noemen: het wordt geen cd waar je van het ene uiterste in het andere valt. Toch zal het zijn groeiproces als muzikant onderstrepen.

SR 4Dat hij in goede handen is bij die producers, staat buiten kijf. Ook zijn ouders steunen hem in het najagen van zijn muzikale droom. Op zijn achttien jaar, besloot Samuel dat hij klaar was om ook zijn biologische ouders te leren kennen. Hij reisde naar Congo en vond daar zijn twee ouders en verschillende broers en zussen. Een ervaring die hij nooit zal vergeten en hem alleen maar gesterkt heeft in de overtuiging te doen wat je écht graag wil.

Zijn biologische vader vertelde dan ook dat Sam al van kleins af aan een twinkle in de ogen had. Zo een blik die voor grootse dingen is voorbestemd.

En zo geschiedde. Hij belandSR 13de bij een Belgisch koppel dat hun zoon altijd heeft gesteund in zijn muzikale droom. Dankzij hun vertrouwen heeft hij al een zeer drukke jeugd achter de rug, waarvoor hij vaak elk weekend weg was om mc te zijn op een feestje. Nu heeft hij het mc-schap echter even opgeborgen. Sam Renascent, zijn artiestennaam, is meer dan gewoon een act. Het is wie Samuel is op muzikaal vlak, wedergeboren uit turbulente dj-jaren en wil die persona dan ook verder kunnen uitbouwen.

Sam Renascent zoekt nog naar zijn eigen sound, maar is niet vies van soul, funk, hiphop, rap en hier en daar een streepje akoestische muziek. Op zijn optredens haal je best je dansschoenen naar boven. Je zal echter nog even moeten wachten, want deze zomer duikt hij de studio in. Met wat geluk kunnen we hem echter aantreffen in Café Cabron voor een tussentijdse try-out. Voor meer informatie kan je met Sam in contact treden via vibe, facebook en twitter.