Sam Renascent brengt eerste EP Kobotama uit!

Jullie konden het verhaal van Sam Renascent een tijdje geleden al op Bandtwerp terug vinden. Nu is hij terug, met heuglijk nieuws: zijn eerste telg is geboren! EP “Kobotama” neemt je mee op ontdekkingstocht door Sam’s ziel en zal je beroeren met opzwepende ritmes en betekenisvolle teksten.

Het voorbije jaar heeft Sam duidelijk niet stil gezeten. Het maken van een EP omvat veel meer dan een paar liedjes schrijven. Vanaf hier neemt het ondernemerschap een duidelijk overwicht en komen er allerlei beslissingen bij kijken die niet altijd gemakkelijk zijn.Bandtwerp_SR2

Het ondernemerschap is dan ook vaak uitdagend geweest voor Sam, maar ook erg leerrijk.

Het is een proces geweest van continu verwachtingen bijstellen, soms in de negatieve zin maar ook dikwijls op een positieve manier. Zo heeft de EP vier nummers meegekregen, waar Sam er oorspronkelijk eentje meer zag. Dat mis je natuurlijk niet als luisteraar, al zal het voor Sam misschien een missend puzzelstukje blijven.

Een positieve wending was de samenwerking met producer Yong Yello. Niet alleen professioneel was er een steile groeicurve, ook vriendschappelijk zijn de twee heren in elkaars leven gebleven. De invloed van Yello is volgens Sam in alle nummers te horen. De producer begreep als geen ander het verlangen van Sam om de plaat zowel zijn Europese als Afrikaanse roots mee te geven. In de vier liedjes zitten knipogen naar Afrikaanse muziek en een Europese state-of-mind.

Bandtwerp_SR11

Er zijn dan ook verschillende invloeden te horen op de plaat, waarvan Stromae misschien wel de prominentste is.

Sam heeft naast een steile groeicurve qua leren ook een sterke toename in druk gevoeld. Hij vergelijkt het met een vliegtuig: hoe hoger ze stijgen, hoe meer druk ze ervaren. Hoe dichter hij bij de deadlines kwam, hoe meer het afgewerkte product in zicht kwam, hoe hoger zijn ambities reikte. De druk was dan ook vaak zelf opgelegd, maar des te meer gaf het voldoening toen hij Kobotama als “af” kon bestempelen.

Kobotama staat voor geboorte en neemt je mee op ontdekkingstocht door de persoon achter Sam Renascent.

Bandtwerp_SR6

Hij ging diep in zichzelf graven en legt zichzelf helemaal bloot. In het nummer Kobotama neemt hij het concept “Tijd” onder de loep. Niet iedereen heeft evenveel tijd: voor sommigen is die ingekort, voor anderen lang. Dat is iets waar hij zelf al regelmatig mee in aanraking is gekomen.

Morphine gaat dan weer over pijn en dat die soms alles overheersend kan zijn. Pijn, zowel lichamelijk als emotioneel, die te hevig is om te kunnen verwerken. Pijn waarvan je weet dat enkel rust en slaap je weer beter kan maken, maar ook die pijn die je van slaap weerhoudt.

Kobotama was lange tijd het ultieme doel voor Sam: het maken van een eigen EP, een visitekaartje dat verdere dromen waar kan maken. Natuurlijk volgt dan de vraag: wat nu? Daar heeft hij gelukkig al het antwoord op! Het eerste project dat nu op stapel ligt is de videoclip die Kobotama vergezelt.

Daarna begint Sam Renascent al meteen aan de volgende bergbeklimming: een eigen album. Dat staat voor de zomer gepland. Een zomer vol muzikale creativiteit: een album van 12 tot 15 tracks heeft immers een pool van 50 nummers nodig om uit te kiezen. Daarna zet Sam zijn opleiding voort. Hij is nét afgestudeerd aan het conservatorium van Amsterdam als volleerd drummer, en al ingeschreven in een zang & productie studierichting in London. Ik vroeg hem wat hij nog denkt te leren na een opleiding in Amsterdam; maar je stem is natuurlijk een heel ander instrument dan de drums. Het zal terug van scratch beginnen zijn voor Sam.  

Ach, misschien niet helemaal van scratch. Met Kobotama heeft hij natuurlijk al een pak ervaring opgedaan!

Sam wilde graag het team achter zijn EP uitvoerig bedankt zien in het artikel. Hij gelooft in ieders talent, en vond het erg aangenaam die talenten te zien samensmelten. Thanks!