Missing Tree: “Een plezante zoektocht”

Tel 18 gaf onlangs de kans aan drie jonge kerels uit het Ekerse om hun creativiteit los te laten op elkaar. Missing Tree ontstond daaruit; een band zonder genre, zonder bassist, zonder doel maar wel met heel veel goesting om plezier te maken.

Missing Tree 13Missing Tree bestaat uit Nils, Mattijs en Jonathan. Jonathan, overigens gitarist bij dat andere lokale talent Greyhound Collective, kon er helaas niet bij zijn. Nils en Mattijs stonden mij echter graag te woord en vertellen hoe Missing Tree tot stand kwam. Als vaste Tel 18-bezoekers deelden de drie gasten regelmatig een pint met elkaar. Na wat gezwans kwam er dan ook het idee om een keer in het daglicht af te spreken, met wat instrumenten erbij.

Missing Tree 17Het was even zoeken naar een naam, maar als scoutsgidsen konden ze gelukkig inspiratie halen uit talrijke anekdotes. Zo vertelden Nils en Mattijs over het legendarische kerstfeestje dat hun jeugdbeweging elk jaar organiseert. De Ekerse jongeren stellen altijd een kerstboom op, tot iemand op het feestje ineens opmerkte dat die toch wel reusachtige boom verdwenen was! Ze volgden het sleepspoor en kwamen aan uiteindelijk aan bij aanpalend jeugdhuis Tel 18, waar gitarist Jonathan het feestje in zijn ukkie had verder gezet en rond de boom danste. Mattijs en Nils lieten hun maat natuurlijk niet in de steek en maakten er met drieën nog een prachtig feest van, rond de gestolen boom. Een herinnering-voor-altijd die zich uitstekend leende als bandnaam!Missing Tree 12

Een dj, een drummer en een gitarist bleken de ideale ingrediënten voor een mengeling aan elektronische muziek en progrock. Dat het aanslaat, bleek uit hun gesmaakte passage op Rewired, een festivalavond van Tel 18. Missing Tree had slechts zes keer gerepeteerd daarvoor, en ondanks dat hun publiek wel merkte dat de jongens nog niet zo goed op elkaar waren ingespeeld, waren ze toch onder de indruk van wat hun maten op zulke korte tijd hadden gepresteerd.

Missing Tree 2Met drieën staan ze er dan ook elke keer van versteld wat er allemaal uit zo een repetitie kan voortkomen. Nils, Mattijs en Jonathan hebben dan wel geen concreet plan uitgestippeld, maar plannen toch regelmatig een hele dag repetitie. De liedjes stromen er dan van zelf uit. Ze plannen ook bewust een hele dag om te zoeken. Nils benoemde het als een zoektocht naar de muzikale raakpunten. Een zeer plezante zoektocht, dat wel, waarin ze de hele tijd uitproberen, experimenteren, jammen.

Een plezante zoektocht, dus. Want daar doen ze het voor: het plezier. Missing Tree 10Ze zijn alle drie autodidacten en leren dan ook  nog veel bij van elkaar. Ze hebben wel veel nummers gemeenschappelijk op hun favoriete playlist staan, maar luisteren daarnaast toch ook naar andere genres. Zo ontstaat er een aangename smeltkroes van elektronische muziek en progressieve rock. Dat weerspiegelt zich in hun setlist: elk nummer is anders.

Ze schrijven dan ook zelf hun nummers. Toen Missing Tree nog maar pas ontsproten, werden elkaars talenten nog eerst afgetoetst door Death by Diamonds and Pearls te coveren van Band of Skulls. Covers werden echter al snel afgedankt!Missing Tree 20

Missing Tree onderscheidt zich van andere bands door hun atypische opstelling. Missing Tree 3Het publiek verwacht zich elke keer aan elektronische beats en samples van Nils, die ook furore maakt als dj. Zij laten zich dan verrassen door de akoestische drumgrooves van Mattijs en de gitaarriffs van Jonathan die het geheel vervolledigen. Zo kunnen ze met slechts drie muzikanten toch een veelzijdigheid aan geluid produceren! Wat Missing Tree ook typeert, is de smakelijke spek met eitjes die elke repetitie worden geserveerd!

Missing Tree 6Wat de jongens hier dan ook zeker in vermeld wilden zien, was hun grote dankbaarheid ten opzichte van het jeugdhuis waar ze elke keer terecht kunnen! Verder mogen andere muzikanten steeds aanmelden, al blijven ze sowieso wel onder hun drietjes verder repeteren omdat dat nu eenmaal makkelijker afspreekt. Toch zien ze het wel zitten om op optredens het eens groter aan te pakken.

Missing Tree 16

Voor wie graag meer van Missing Tree weet, kan terecht op hun Facebookpagina.