White Van Men: “New Orleanse fetisjes uit Oosterzele”

‘White van men’ zijn een ras apart in Groot-Brittannië. Zie je een agressieve chauffeur aankomen in een wit busje? Ga dan maar snel opzij.

Toen de mannen van een nog naamloze band dus reactie kregen op een Humo-zoekertje van een zekere Koen, wisten ze dus niet wat te verwachten. Hij kwam wel degelijk toe in een wit busje, maar één van het kaliber waarmee enig agressief rijgedrag motorisch gezien onmogelijk was. Zelfs foutparkeren was gezien de minieme afmetingen nauwelijks als hinderlijk te beschouwen.

Gelukkig bleek deze zanger helemaal niet zo agressief – althans, toch niet dat Bandtwerp heeft kunnen aanschouwen. En zo geschiedde!

WVM 10

Strikt genomen, komt deze band helemaal niet uit Antwerpen maar uit Oosterzele. Ze kwamen echter met zo veel goesting De Nieuwe Vrede in Berchem veroveren dat Bandtwerp wel moest zwichten. Met hun swingbluesrock veroverden ze menig harten in het publiek – al leek het bij momenten verdacht veel op een thuismatch, met dank aan hun trouwe schare fans die de White Van Men zelfs tot in Antwerpen volgen.

WVM 1

Vroeger was er van de swing nochtans geen sprake. Ze speelden een mengeling van Stoner en Blues en doopten het om tot Bloner. Bon ja, het blijft wel hangen natuurlijk. Gelukkig kwam drummer Adriaan snel met zijn swingende drumstokken deze vreselijke genrenaam verjagen. Hij benoemde de swing zelfs tot een persoonlijke muziekfetisj. Wat zijn andere fetisjes zijn, zal je hem zelf moeten vragen.

WVM 8

De Oosterzeelse band maakt ontzettend veel plezier op het podium en dat druipt er van af. Hun grote droom is dan ook dat ze nog lang samen kunnen spelen en veel kunnen optreden. Mega festivals of naambekendheid, daar doen ze het niet voor. Al gaat dat misschien niet volledig op voor iedereen in de band.

WVM 5

Zelfs al treden ze nog zo graag op, ze doen het niet eender waar. De typische jeugdbeweging-free-podia-vlak-onder-de-kerktoren optredens zijn ze ondertussen wel ontgroeid. Kleine cafeetjes zoals De Nieuwe Vrede vinden ze echter wel supertof. De intieme sfeer, je publiek echt zien genieten en meetrekken in het verhaal, dat maakt zelfs de verre reis goed!

Berchem is bovendien slechts peanuts, vergeleken met andere roadtrips die ze maken. Nederland kent namelijk een veel grotere aantrek voor dit soort muziek en daar kunnen ze dan ook regelmatig terecht.

WVM 7

Wat je zeker moet weten van de White Van Men is dat ze hun set altijd aanpassen naargelang de venue en het publiek. Elektrisch of akoestisch, ze kunnen het allebei aan. De reactie van hun luisteraars heeft ook een grote invloed, en dan vooral in wat voor zotte shows ze geven. De mannen van het witte busje zijn namelijk niet vies van op versterkers springen of zelfs, al gebeurt dat slechts zéér occasioneel, van podia vallen.

WVM 9

Verwacht van the White Van Men vooral een hommage aan de no-nonsense blues zoals die is ontstaan in New Orleans. Voor meer info en volgende optredens kijk je best eens op hun facebookpagina of vibe!