Murphy Munro in DNV Live Sessies: “Gedaan met onder de douche zingen”

Murphy Munro, het alter ego van Nick Martinet, mocht onlangs optreden in de Nieuwe Vrede. Knikkende knieën en trillende handen voor zijn aller eerste solo-optreden, dat had hij zeker. Maar zijn stem stond er en deed iedereen met verstomming staan.

Nick is als sinds zijn 7 jaar bezig met muziek. Spelenderwijs begon hij in Ranst met ‘Kronkeltje’ geleid door jongeren uit de fanfare, drie jaar later kreeg hij eindelijk een gitaar te pakken. Daar was het iets minder spelend en iets meer klassiek.

Geen wonder dus, dat Nick op zijn 16 jaar meer wou gaan rocken. Een logische volgende stap was dan de elektrische gitaar om uiteindelijk (8 jaar en twee diploma’s jazz en lichte muziek verder) vooral als bassist in bands te stappen.

MM 4

Nick identificeert zich dan ook als bassist en heeft zo in vele bands gespeeld. “Daybreak” was er zo een van, een hardcore metalband dat hij zelf als “té cross-over” omschrijft. Te soft voor de ene kant metalfans, te hard voor de commerciële kanalen. Hij mag dan al wel in Trix (toen nog Hof ter Lo) hebben gestaan met die band, toch was het niet voor eeuwig…

Dus toen Staircase, een poprocktrio, kwam aankloppen, deed Nick
gezwind mee en zette hij professioneel gezien een serieuze stap voorwaarts. MM 1Een contract bij Sony en een videoclip op TMF, JIM, etc. later, kijkt Nick hier met gemengde gevoelens op terug. Ondanks de geweldige ervaring die hij hiermee heeft kunnen opdoen, besefte hij ook erg snel wat voor een harde realiteit de muziekwereld is.

Hij kreeg zelfs een beetje een degout van muziek en speelde drie jaar lang in geen enkele band meer. In die jaren schreef hij wel zijn eerste eigen teksten en muziek. Die hebben nu lange tijd kunnen ‘rijpen’ en hebben zo de vorm gekregen die ze nu hebben.

Nu staan we hier, aan de Nieuwe Vrede, en Nick komt voor het eerst zijn solo werk aan het publiek tonen. MM 15Zenuwachtig, dat is hij nog steeds. Maar goesting heeft hij eens te meer.

Gedaan met onder de douche zingen thuis, of achter een basgitaar en volledige band schuilen. Nick heeft wat te vertellen. Dat doet hij onder de naam “Murphy Munro”. Het verenigt Nick’s zachte en harde kant in één. Murphy verwijst naar een ontzettend goed getypecaste rocker uit de Australische soap Home & Away, Munro naar een akelig boek van Nick Cave: “De Death of Bunny Munro”.

Het soloproject is wel beangstigend voor Nick: je wil er tenslotte staan, je hebt ook iets aan jezelf te bewijzen. Het is ook een zoektocht geweest, want waar je zelf als schrijver veel dynamiek in je liedjes hoort, komt dat niet altijd zo over op de luisteraar. Intiemer is dan beter, maar dat is uiteraard ook jezelf bloot durven geven.

MM 19

En zichzelf blootgeven, dat doet Nick wel. Zijn teksten zijn stuk voor stuk persoonlijke verhalen waar je al gauw zelf als luisteraar in verzeild graag. Met lyrics als

“Show me how to do it, show me how to shine. Show me how to keep this fire burning all the time”

heeft iedereen al gauw een eigen verhaal, een eigen geliefde in gedachten.

Als er iets is wat Nick, of beter,
Murphy Munro wil doen op het podium, dan is het wel dat: mensen kunnen raken. Een verhaal kunnen vertellen dat er staat, dat je je herinnert en waarvan je achteraf  zegt, “ik ben blij dat ik daar was”.MM 20

Murphy Munro kan je beluisteren op zijn vibe en volgen op Facebook.

 

One thought on “Murphy Munro in DNV Live Sessies: “Gedaan met onder de douche zingen””

  1. wanneer je bij een eerste optreden de ganse zaal stil krijgt( waarvan ik 60 % voor een andere band komt)mag je het zeer geslaagd noemen! Mij hebben zijn liederen zeker geraakt. Een dikke proficiat.

Comments are closed.