Charlotte Turner: “Mijn liedjes passen als puzzelstukjes in elkaar”

Het moment dat ik Charlotte Turner voor het eerst hoorde zingen, is me steeds bijgebleven. Het was een mooie lentedag in 2012 en een Leuvense studentenvereniging had een klein festivalletje georganiseerd in het park. Het optreden zelf was niet erg memorabel, de band niet op elkaar ingespeeld. Maar zulk een stem uit zo’n klein meisje, ja, dat viel op!

The Occasionals - april 2012
The Occasionals – april 2012

Charlotte Turner zingt al zo lang ze zich kan herinneren. Kinderliedjes in de auto meebrullen, sommige ouders hadden menig ritjes liever anders gezien. Charlotte daarentegen, werd echt aangemoedigd door haar ouders en terecht! Op haar vijf jaar kreeg ze een speelgoedmicrofoontje, en ook op school zong ze regelmatig vieringen voor. Ze kijkt dan ook liefdevol op die periode terug. Al van kleins af aan datgene gevonden te hebben waar je thuishoort, waar het plaatje echt klopt, het is niet veel mensen gegeven.

Elke kans die Charlotte kreeg om te zingen, greep ze. Kampen werden opgeluisterd, verjaardagsfeestjes opgefleurd en op haar twaalf jaar kreeg ze zelfs de kans een Chinees restaurant te mogen openen met haar stem. Wat van kleins af aan de normaalste zaak ter wereld was, werd meer en meer iets waar ze bewust over ging nadenken.

Muzikaal taalgevoel

Je zingt dan wel voor jezelf, zegt Charlotte, maar toch wil je een goede indruk nalaten. Je stelt je open en geeft een stukje van jezelf bloot. Het is dan ook iets waar ze bewust mee bezig is.
Niet alleen met haar performance, ook de inhoud is voor Charlotte ontzettend belangrijk.

Charlotte groeide op in Groot-Brittannië en dat gevoel voor het Engelse taalgebruik is iets wat haar nu nog onderscheidt van andere zangeressen. Niet alleen van haar uitspraak zal je onder de indruk wezen. Ze graaft ook diep in haar eigen gevoelens en drukt die uit in Engelstalige lyrics.

Zelfanalyse

Muziek is voor Charlotte dan ook therapeutisch. Charlotte TurnerIn haar teksten beschrijft ze regelmatig situaties die haar zijn overkomen of memorabele personen die ze tegenkwam. Ze analyseert ook zichzelf en gebruikt muziek om emoties te verwerken. Haar proces om liedjes te schrijven vat ze samen als een grote puzzel. Het begint met een zin of woord die haar raakt. Daar breit ze langs beide kanten aan verder. Zo kan ze situaties in momenten opdelen en daar stuk voor stuk over denken. Op het einde vallen al deze stukjes samen en is dat hoofdstuk voor haar afgesloten.

Ze kijkt trots terug op een liedje dat ze recent samen met Toon Luyten schreef.

I feel like a walking contradiction
As I try to let it all go
But my mind keeps reminding me of things I don’t want to remember
As my heart tries to take control

Walking Contradiction schreef Charlotte ter ere van haar uitnodiging voor de Open Mic Night in het Depot te Leuven van niemand minder dan Mr. Yevgueni himself: Klaas Delrue. Hij hoorde haar bezig op een filmpje dat Charlotte en Toon in elkaar hadden gestoken en nodigde haar prompt uit! Een supertoffe ervaring, beschrijft Charlotte, die ze graag meer wil meemaken.

En nu?

Ze zou dan ook graag meer muziek maken en heeft als ideetje om samen met Toon ooit een discobandje uit de grond te stampen. Toch is dit nu nog moeilijk te combineren met haar studies. Om te compenseren, gebruikt ze dan ook veel muziek in haar opleiding. Charlotte studeert voor leerkracht lager onderwijs en merkt hoe therapeutisch muziek ook  bij kinderen kan werken. Opdrachten geven, aankondigingen en dergelijke, haar kindjes zijn veel aandachtiger wanneer ze die zingt.Charlotte Turner

Haar grootste voorbeeld is dan ook een hele straffe madam die menig volk bij  de keel kan grijpen met haar stem: Florence Welch (Florence + The Machine). Ook bij Guy Harvey (Elbow) en Jay Buchanan (Rival sons) kijkt ze regelmatig af. Volgens Charlotte is het gevoel datgene wat een goede muzikant van een grootse onderscheidt. Een lied, een tekst, een ritme, … Het moet iets betekenen, je moet er in op gaan. Zelf streeft ze daar ook naar en naar mijn bescheiden mening, lukt ze daar al aardig in!

Wat Charlotte nog op haar verlanglijstje heeft staan is zichzelf een begeleidingsinstrument aanleren (gitaar en/of piano), elke zomer op tournee in Spanje kunnen gaan met een paar bevriende muzikanten en een vaste band vinden waar ze echt haar ding kan doen en regelmatig mee kan optreden. Ze is bovendien geïnteresseerd in (tijdelijke) muzikale projecten.

Charlotte Turner heeft nog geen facebookpagina maar het door Klaas Delrue opgemerkte filmpje kan je wel hier bekijken.

2 thoughts on “Charlotte Turner: “Mijn liedjes passen als puzzelstukjes in elkaar””

Comments are closed.