Tegen Beter Weten In: “Hoe ik later word als man”

Tegen beter weten in sprak ik af met de heren Robin en Timothy. Ik had ze al een paar keer aan het werk gezien en ik kreeg vooral de indruk van story tellers. Mensen die eeuwig kunnen blijven vertellen en vooral, snel van onderwerp veranderen. Dat beeld is niet bepaald ontkracht, maar dat de heren een verhaal kunnen vertellen, zo veel is zeker.

Per ongeluk

Tegen Beter Weten In, zo noemen Robin en Timothy hun Nederlandstalig collectief. Ze zijn dan ook per ongeluk ontstaan, toen ze voor een verjaardag een keer samen optraden en dat zo leuk vonden dat ze het zijn blijven doen.

TBWI 5

Robin speelde daarvoor bij oude bekende Second Son Sam. Timothy heeft ook een muzikaal verleden maar hun wegen hebben zelfs voor het ontstaan van hun muzikale duo nog gekruist. Jammen deden ze wel eens, maar op het verjaardagsfeestje dat het begin zou kenmerken van Tegen Beter Weten In experimenteerden ze voor het eerst met Nederlandstalige muziek.

Lieve kleine konijntjes en venten

Samen met hun publiek maakten ze toen liedjes, en zo kwam het dat het eerste eigen nummer een ietwat speciale versie van Lief Klein Konijntje was.

TBWI 3

Tegen Beter Weten In speelt vaak met woorden, metaforen en diepere betekenis. De heren lijken misschien niet serieus op het eerste zicht, maar hun muziek is dat des te meer. Achter elke kwinkslag zit meer dan je initieel zou denken. Wist je bijvoorbeeld, dat het woord “vent” een gecastreerde ezel betekent?

Happy Birthday to us

In de twee jaar dat ze nu bestaan – en hun verjaardag vieren ze binnenkort samen met jou – heeft Tegen Beter Weten In al mooie dingen meegemaakt. Het fijnste was de straffe meneer Raymond Van het Groenewoud van héél dichtbij mogen meemaken, namelijk als zijn voorprogramma. Uiteraard hebben ze nog veel fijne optredens meegemaakt, soms heel dicht bij hun publiek.

TBWI 1

Ze proberen dan ook altijd het publiek bij hun liedjes te betrekken. Dat hun teksten wat scheef zijn, hoeft geen ramp te betekenen in de buurt van kleine kinderen. Op elke situatie wordt prompt ingespeeld en het is nog maar zelden gebeurd dat een van de twee muzikanten er met een mond vol tanden bijstond.

Vriend van de politie

Waar ze achteraf nog wel veel aan terugdenken is het volgende zotte verhaal. Na hun optreden op Shift Rock festival in Hoboken (mede georganiseerd door de zanger van Funky Nepal, weet je wel) werd Tegen Beter Weten In naar huis geëscorteerd in een politiecombi.

Ze waren namelijk wat te lang blijven plakken en het openbaar vervoer was al lang vervlogen. Liften dan maar, en wie stopte er om hen te helpen? Juist, ieders vriend!

Cherie

De andere vriend van het publiek, Eddy Wally, daar zouden ze stiekem wel eens een liedje van willen coveren. “Zo fout dat het goed wordt” is misschien een van de redenen, maar waar het hen vooral om draait is het publiek kunnen bekoren. Jou een fijne avond bezorgen, daar doen ze het voor.

TBWI 4

Ze ambiëren niet om “het beste optreden ever” te maken, daarvoor staan ze goed met beide voetjes op de grond. Complimenten over hun muziek, over de sfeer en de glimlach op ieders gezicht, dat is dan weer wel waar hun hartje sneller van slaat.

Geen geitenwollen sokken, aub

Tegen Beter Weten In categoriseert zich onder kleinkunst, en haalt daar ook veel inspiratie uit. Toch zijn ze liever voorzichtig met die labelling. Kleinkunst heeft al snel de associatie “geitenwollensok” te zijn. Dat is zeker niet de bedoeling.

Hoe ik later word als man

Hun nieuwer werk is dan ook een pak serieuzer dan oudere liedjes. Dat was echter geen bewuste keuze en ze geven dan ook graag mee aan hun fans: er kan nog veel mee gebeuren. Je mag dan ook op beide oren slapen: Tegen Beter Weten In blijft altijd trouw aan hun sound.

Het oudere werk is daarom niet minder serieus, maar misschien iets meer doorspekt met de humor en de mijmeringen die je wel eens op café tegenkomt. Een van de teksten waar de heren het meeste trots op zijn is de volgende:

“Waarom zou ik zagen
Nu ik weten kan
Hoe ik later word als man”

Jullie zijn allemaal uitgenodigd

Tegen Beter Weten In viert hun tweede verjaardag in Cartoons en iedereen is uitgenodigd! Ze nemen een pak bevriende muzikanten mee, dus de avond staat bol van de goeie muziek.

Ben je wel in voor een feestje? See you 13 november, dan!

PS: Je kan de band altijd een plezier doen door een EP’tje aan te schaffen…