Second Son Sam: Muziek is horen, luisteren en vooral voelen.

Second Son Sam, een leuke alliteratie die je gerust heel letterlijk mag nemen. Maar deze tweede zoon uit een doorsnee Belgisch gezinnetje heeft grote dromen. Sam is eigenlijk klassieke pianist van opleiding, maar verruilt die op het podium voor dat andere populaire snaarinstrument om met akoestische folkpopliedjes onze harten te veroveren.

Second Son SamHet verhaal achter Second Son Sam begint als een dertien-in-een-dozijn verhaaltje. Net zijn sweet sixteen achter de rug, begon Sam in een typisch garagerockbandje. Na een paar jaar bloedde dat bandje, of toch de motivatie om echt iets van de band te maken, dood en besloot Sam om zijn eigen weg, solo, te volgen.

Nu is hij twee jaar bezig en heeft al met vele verschillende muzikanten gespeeld. Wat wel een constante is in zijn muzikale carrière: de tristesse in zijn liedjes. Sam vindt meer emotie in verdriet dan in geluk. Die emotie is de essentie in muziek; het drukt een gevoel, een sfeer uit en heeft al meer dan eens hem door moeilijke momenten heen geholpen.

Wanneer ik Second Son Sam bezoek, repeteren Sam en Anoush enkele liedjes die ze afgelopen weekend op de rock rally hebben gebracht. Anoush is violiste en studeert aan het Conservatorium van Antwerpen.

Anoush uit Second Son Sam

Ook Anoush is het met Sam eens dat muziek een gevoel is. Beide muzikanten kennen alle technische aspecten die achter een melodie zit, maar dat maakt een lied nog niet. Vaak zitten ze te sleutelen aan een ideetje dat technisch helemaal juist zit, maar waar nog emotie mist. Ze proberen van elk deuntje iets te maken dat meer uitdrukt dan enkel woorden en inspireren zich daarvoor graag op revoluties die uit muziek zijn geboren.

Second Son Sam brengt akoestische pop met invloeden van folk. Vele nummers werden getriggerd door reizen of dromen. Het nummer Broad Berry Bay, dat je onderaan deze blogpost kan luisteren, ontsproot uit een Ierse citytrip. In elke pub vind je daar live muziek. Deze cultuur ontroert Sam enorm en daar ben ik het volmondig mee eens!

Je komt Second Son Sam regelmatig tegen op optredens in de Antwerpse kroegen, maar schrijf ook alvast 30 april in je agenda voor hun optreden op het festival Shift-Lock.

Voor meer nieuws kan je steeds terecht op de facebookpagina, hun liedjes kan je luisteren op vibe.

Second Son Sam