North

Een tijd geleden ging ik naar de voorronde van regionale rock rally Kamp Noord in Kapellen. Bands als The Riffraff en Crimson Clouds had ik al een tijd niet bezig gezien, maar wie me écht van m’n sokken blies was North. Groot was mijn blijdschap dan ook, toen ik deze niet-op-facebook-aanwezige band op de programmatie van De Nieuwe Vrede zag!

North blies duidelijk niet alleen yours truly omver, want ze schopten het tot in de finale van band contest Kamp Noord. Daar gingen ze naar huis met de trofee “Beste Song”. Die eer was voor Treasure Island weg gelegd.

N18

Als ik hen vraag naar de lyric waar ze het meest trots op zijn, gaat echter Run Too Slow met de eer lopen.

It’s a heavy heart that’s made of gold.

Goeie lyrics, sferische muziek… Geen wonder dat hun tagline “Painting pictures with sound” is.

Run Too Slow doet misschien het tegengestelde vermoeden: niet elk nummer heeft een grote boodschap nodig, volgens North. Als luisteraar ben je vrij te komen kijken en vinden wat je er van vindt.

N12

Ze willen dan ook geen one hit wonder zijn. Hun afwezigheid op Facebook is zeer bewust. North timmert langzaam aan hun weg en zoals hun nummer Tidal Wave willen ze als een grote golf ergens aanspoelen. Zónder weg te trekken, weliswaar.

North wordt omschreven door rockrally-jury en luisteraars als depri rock of intelligente pop. Maar what’s in a name? Er zijn ook jazz invloeden terug te vinden in hun nummers en als ze er zélf een noemer op moeten plakken, dan nog het liefste de vage term “Alternatieve indierock”.

N6

Alternatief, of sferisch. Muziek, voor de meerwaarde zoeker. Wat volgens de bandleden North zo uniek maakt, is de stem van zanger Nick. Die kan je gewoon niet weg denken.

Nick zelf kijkt er anders naar. Zijn stem is misschien wel tekenend, maar ze wordt ondersteund door professionele muzikanten die er met minstens even veel energie en liefde voor muziek staan.

N10

Liefde voor muziek én liefde voor het project. Optredens waar weinig publiek op af komt, vinden ze evenveel de moeite waard. Fun Fact over North: de vier jonge gasten repeteren bij de bomma thuis.

Zo zie je maar: alternatieve indierock die zelfs door bomma’s gesmaakt wordt. Dat zeggen ze ook zelf: hun droompubliek is gewoon héél Vlaanderen. Ze willen niemand uitsluiten: hoe breder, hoe leuker!

Concertzalen die hen altijd mogen contacteren voor een show zijn de Parijse cultzalen Olympia en Bataclan, den AB voor’t lekker eten, en de living van Prince.

N9

Wist je trouwens dat een zekere meneer K. West zijn dochter naar North heeft vernoemd? Of’t waar is, zal je aan de heren zelf moeten vragen. Volg hun shows via deze vibe pagina.