Michael Asnot: Levensfasen afsluiten doe je met een plaat

Wanneer ik bij Michael Asnot aankom, zo rond vier uur, staat de zon hoog aan de hemel. Ze brandt de pannen van het dak, maar het repetitiekot waar de zeven jongens en dame me verwelkomen is schemerig. Ze zijn al van elf uur bezig en nemen slechts af en toe pauze om even te basketten en te bruinen. Bakken motivatie, waarmee ze heus niet compenseren voor hun talent. Doorzettingsvermogen heet dat dan.

De zeven professionele muzikanten repeteren in het tuinkot van hun producer. Tuinkot is een wel heel oneerbiedig woord: deze geluidsdichte ruimte is omgetoverd tot prachtig repetitielokaal. Overal waar je kijkt zijn kabels, versterkers, muziekinstrumenten en ja, de muzikanten zelf. Ze staan wat op elkaar gepakt, maar de benauwdheid van de ruimte doet niks aan de sfeer. Aan de lopende band worden flauwe moppen getapt. Dit wil echter niet zeggen dat er niet wordt gewerkt!

Michael Asnot

Michael Asnot weet wat hij wil. Hij is trots op zijn band en geeft hen de ruimte om zijn liedjes in te kleuren. Toch weet hij steeds precies waar hij naartoe wil. Backing vocals worden keer op  keer herhaald, tot het écht strak zit. Maar zijn visie reikt ook breder dan louter backing vocals. Het eerste liedje dat ze spelen klinkt geweldig, het doet wat denken aan oude rock en doet me meteen mee swingen. Aan het einde van het nummer verklaart Michael echter dat het te veel naar Bruce Springsteen neigt, en hij niet weet of dit nummer wel in hun setlist past. Tja, muziek maken is soms ook keuzes maken.

En Michael kiest resoluut voor de muziekkaart. Hier wil hij fulltime mee bezig zijn, vanaf hij zijn studies aan het conservatorium heeft afgemaakt. Het is echter niet het doel om bekend te worden, bij niemand in de band. Het gaat hen om de creativiteit, om muziek te spelen die je zelf maakt en waar je jezelf mee kan uitdrukken. Er wordt een nummer aangehaald dat slechts drie dagen oud is, maar waar ze nu al trots op zijn. The Man Who’s Not Fine heet het, en gaat over een relatiebreuk. Zulke dingen zijn soms moeilijk in woorden uit te drukken, maar in muziek gaat dat als vanzelf.Michael Asnot Band

Michael Asnot is het nu al aan het maken. In 2014 raakten ze door de selecties van Humo’s Rock Rally. Asnot zelf kijkt er met gemengde gevoelens op terug. Het was een enorm leerrijke en toffe ervaring, maar het bleek een muziekscene waar ze niet echt in pasten. Het alternatieve doelpubliek dat naar Studio Brussel luistert, hebben ze niet echt voor ogen als hun gemiddelde fan.

Michael kiest dan ook voor de brede noemer “popmuziek” als genre. Hij vindt het spijtig dat de term door de jaren heen een girly en commerciële bijklank heeft gekregen. Zelf ziet hij popmuziek als datgene waar iedereen naar kan luisteren, waar niemand aanstoot aan zou nemen. Hij noemt het “makkelijk verorberbaar”. Deze tactiek lijkt te werken, want zijn nummer On the bus to Mexico wordt dagelijks in primetime op Radio 2 en Story FM gedraaid.Michael Asnot band pic

Zijn nummers op de radio horen was een bevreemdende ervaring. Supertof, dat wel, maar je leert je muziek er wel door relativeren. Je bekijkt het dan onder een soort van vergrootglas. Een raar gevoel, desalniettemin is Michael heel trots dat zijn nummers op de radio worden gedraaid.

Toch staat er nog heel wat op Michael Asnot’s lijstje. Hij wil nog heel wat bereiken, te beginnen met een eigen plaat. Hij beschrijft dat als een levenswerk waarmee je een levensfase kan afsluiten. Aangezien zijn liedjes vaak autobiografisch zijn kan hij zo zijn ervaringen verwerken. Een van zijn favoriete quotes is de volgende:

“Je hebt heel je leven de tijd om je eerste plaat te maken.”

Er kruipt dan ook veel tijd in, in zo’n plaat producen. Hoewel bekendheid niet het voornaamste doel is, hoopt hij toch dat zijn album het publiek kan beroeren.

Als slotwoord wou Michael dan ook nog eens benadrukken hoezeer hij opkijkt naar zijn collega-muzikanten en naar zijn producer Tom Lodewyckx, die bijna alle instrumenten buiten de gitaarlijnen inspeelde voor de eerste tracks. Hij ziet zichzelf dan ook in de eerste plaats als gitarist en is ontzettend vereerd met de meest gevraagde studiomuzikant van België te mogen samenwerken, die overigens ook gitarist bij Clouseau is!

Als je Michael Asnot live wil bezig zien, houd dan zeker zijn facebookpagina in de gaten. Er zijn nog geen concrete details bekend wanneer de plaat uitkomt, maar Bandtwerp houd je verder op de hoogte via onze facebookpagina!