Ivory for Elephants: Fuzzystonerbluesrockband

Ivory for Elephants is een begrip in Schoten. Ze spelen regelmatig jeugdhuis Kaddish plat en na dat andere Schotense begrip (Tom S.) op Bandtwerp te hebben gehad, nodigde ik ook Ivory for Elephants uit voor een gesprekje.

Ivory  For Elephants LogoIvory for Elephants, een titel met een heerlijke contradictie. Toch slechts ontstaan uit een hersenspinsel, gewoon omdat het leuk klonk. De filosofische bijklank hebben ze achteraf pas ontdekt. Zo gaat het wel meer bij de mannen van Ivory. Ze zijn drie jaar geleden ontstaan uit een jamsessie met maar liefst 8 muzikanten in een bureau van de bassist zijn vader. Bij de tweede jamsessie was er een pak minder volk. In goesting compenseerden ze echter, en de fuzzystonerbluesrockband werd geboren.

IFE bassistDie goesting is een constante gebleven gedurende de drie jaar. Als ik vraag naar wat hen typeert, wordt er al lachend ‘bier’ vernoemd en vooral heel stevige muziek. De vier jongens maakten hun Schotense en Schildense omgeving onveilig tijdens hun jeugd door vele omzwervingen met Scouts en Chiro. Zo speelden bassist en gitarist, en gitarist en drummer al een keer samen nog voor de huidige band vorm had. Toch is die echte vriendschapsband er pas gekomen sinds ze samen spelen. Muziek is hetgene wat hen bindt, maar ook daarbuiten helpen ze elkaar regelmatig uit de nood.

IFE drummerIvory for Elephants heeft dan ook al wat watertjes doorzwommen. Ze passeerden reeds op Jim TV en op Studio Brussel voor de Nieuwe Lichting. Welke band met slechts drie jaar op de teller kan dat al zeggen? Die serieuze mijlpalen heeft Ivory bereikt door steeds hun eigen goesting te doen. Ze zijn ontzettend dankbaar voor hun fans, maar denken bij het repeteren eigenlijk niet na over wat zij graag zouden horen. Voor Ivory telt vooral het zoeken naar een eigen geluid, het moet voor hen goed zitten.

Ze nemen zichzelf niet al te serieus, maar hun muziek wel. Klank is het hoogste goed, al zijn hun teksten niet inferieur. Ook daar moet betekenis achter zitten, het is niet zo maar gebrabbel. De lyrics moeten de muziek ondersteunen. Titels daarentegen, daar wordt wel eens mee gespeeld. Ze schuwen de onomatopeeën niet: als het duidelijk is voor henzelf, moet het maar goed zijn voor al de rest ook.

IFE zangerIvory provoceert wel graag en wanneer ik vraag naar de meest memorabele optredens, halen ze herinneringen naar boven waar ze voor twee man en een paardenkop speelden. Zo was er een keer een optreden in een parochiezaaltje waar nog geen dozijn mensen was komen opdagen. Toch heeft Ivory for Elephants zich helemaal gesmeten en die tien mensen volledig omver geblazen. Een klein publiek zo zien losgaan, ja, dan heb je wel het gevoel goed bezig te zijn.

Een andere prestatie was toen ze op een festivalletje Roger de Festivalman tegen het lijf liepen. Het publiek dat daar rond liep, zou je eerder op Tomorrowland verwachten. Die waren dus niet onder de indruk van de zware gitaren van Ivory. Roger was hun enige publiek maar die man heeft zo ongeveer het hele terrein zich toegeëigend om los te gaan op hun muziek.IFE voltallig

Ivory for Elephants heeft dus al heel uiteenlopende gigs gehad. Van overvolle chirolokaaltjes tot grotere festivals. Het fijne aan dat parcours is dat ze zo al eens lokale helden tegen komen. Zo ook met een band uit de buurt,To the Bone,  die de zanger heeft geïnspireerd. Samen met hen op een podium was naar eigen zeggen een episch moment.

IFE gitaristLokale helden tegenkomen, op tv én radio komen, wat wil een band nog meer? Een full album opnemen natuurlijk! Op vier juni komt INVADERS uit, het debuut van Ivory for Elephants. Ze zijn er erg trots op en zien dat als hun kindje. Al lijken twee bandleden ook erg trots op hun andere kindjes: twee katten die al dan niet kunnen miauwen en waar ze gretig foto’s van tonen.

Het is me wel duidelijk, Ivory for Elephants delen lief en leed. De bassist deed er zelfs een schepje bovenop: vriendinnetjes zijn niet alleen met hun liefje samen, ze moeten dehele  band er bij pakken.
De band is meer dan een groep muzikanten, het zijn vrienden die op dezelfde golflengte zitten en vooral, om kunnen met elkaars gebreken.

Als je Ivory for Elephants graag eens wil tegenkomen, vraag hen dan zeker naar hun stamfrituur. Voor optredens kan je terecht op hun facebookpagina of vibe.