Horéon

Je hebt zo van die bands met échte mannen. Mannen met baarden, die blues spelen. Bands die een sfeer van gemoedelijkheid, van rust en vrede en vrijheid oproepen. Een gevoel van nostalgie opbrengen. Dat is ook Horéon. 

Ik weet niet of je na het lezen van de talloze blogjes op Bandtwerp.be, al ooit de tijd hebt genomen om De Nieuwe Vrede in Berchem te bezoeken. Ik kan je verzekeren, beste lezer, het café straalt iets nostalgisch uit. De Nieuwe Vrede is een ontmoetingscentrum voor de leukste mensen van Berchem en omstreken. Als dusdanig, draagt het een stukje ziel van elk van die bezoekers.

Hor4

Tafels en stoelen hebben er gelééfd, niet zo maar gestaan. De muren zijn een kunstgalerij voor lokale kunstenaars. In deze sfeer wou Barak Balva de DNV Live sessies organiseren. Een mogelijkheid voor de buurt om dichter naar elkaar toe te groeien. De kans om zich te verwonderen over de vruchtbaarheid van de creatieve bodems hier in de buurt.

Toen ik op drie december de Nieuwe Vrede binnen stapte, klopte het plaatje dan ook volledig. De Kempische band Horéon vulde het theatercafé met ingetogen akoestische bluesrock.

Hor5

Hun tenues maakten het plaatje pas echt af. In hemdjes en bretellen gingen de drie heren op in hun liedjes, en met hen hun publiek. Het was er zo stil, ik durfde haast niet luidop dag zeggen tegen de vrijwilligers achter de toog.

De stem die Horéon typeert is ruw en tegelijk intiem, zeker in deze setting. Meesters zijn het, niet alleen in het bespelen van hun instrumenten, maar ook van hun publiek. Ze schuwen de zachte muziek niet, en gaan stiller en stiller in decrescendo. Tot iedereen op het puntje van hun stoel is gekropen. Dan blazen ze ons omver met een uithaal.

Hor2

Zoals het in bluesliedjes betaamt, is de mondharmonica nooit ver weg. Toch heb je niet snel het gevoel in een cliché beland te zijn. Dit dankzij het eeuwige spel van harder en zachter, crescendo en decrescendo, snel en traag. Dat het werkt, zie je aan de reactie van het publiek: iedereen tikt wel met z’n voet, of knikt met z’n hoofd.

Echte hoogtepunten heb ik misschien gemist tijdens dit optreden, maar vervelen doet Horéon nooit. Een easy listening band, die jouw avond echt gezellig maakt. Horéon is een aanrader in het bluesgenre.

Hor8

Ga zeker eens langs op hun volgende optreden, mét €5 in de hand want ze verkopen EP’tjes.

Meer over Horéon vind je hier.