Garbage Dreams

Garbage Dreams. Dat zijn: een paar jonge gasten uit het Antwerpse met een liefde voor spacerock en een duidelijke visie over hun toekomst. Zo garbage vind ik hun dreams niet, maar oordeel vooral zelf. 

De zomer van 2014 stond voor Garbage Dreams gitarist Matthias in teken van muziek. Buiten memorabele optredens op festivals bij te wonen, besloot hij zich er ook zelf aan te wagen. Dat resulteerde in een hoop songs. Maar wat doe je met liedjes op je eentje?

12004817_1625304517731954_6980186008578312075_n

Twee maanden later besloot hij een band rond deze liedjes op te richten en zo geschiedde: Garbage Dreams werd opgericht. In oktober 2015 vierde de band zijn eenjarig bestaan, en ze kijken met plezier terug op die weg van zoeken én vinden.

Over alles wordt namelijk nagedacht bij deze Antwerpse band. Die duidelijke visie en vooral veel drive om er iets van te maken, zorgde ervoor dat ze op korte tijd al een mooi parcours achter de rug hebben. Demo’s die top klinken, prachtig artwork en zelfs geselecteerd voor de Nieuwe Lichting. Wie doet het hen na?

GD1

Zoals hun artwork doet vermoeden, spelen ze een soort psychedelische spacerock met noten van pop en indierock. Oorspronkelijk begonnen ze met de Pixies in het achterhoofd, maar ondertussen passen ze beter naast vb. Bed Rugs.

Die evolutie gebeurde heel organisch. Ze willen geen beperking opleggen: hun liedjes passen in het moment, in hun leven en hoeven geen label mee te krijgen.

GD6 copy

De aanpak werkt duidelijk, want ze lieten een stevige indruk na bij de Nieuwe Lichting. Al hebben ze ook wel hun vragen bij dit concept: een keertje op de radio komen is natuurlijk top. Maar wat gebeurt er daarna? Dat bepaal je veel meer zelf dan dat het label “geselecteerd voor de Nieuwe Lichting” voor jou doet.

Hun ambities reiken dan ook ver. Niet dat ze België willen veroveren, maar een vaste waarde worden in hun niche-genre is voor elk Garbage Dreams-lid een droom.

GD3

Daar wringt misschien ook net het schoentje: psychedelica en spacerock wordt nog weinig gesmaakt in België. Optredens boeken met zulke donkere mysterieuze liedjes is geen sinecure.

Dat terwijl Garbage Dreams wel steeds een beleving probeert te scheppen voor het publiek. Als een Wall of Sound creëren ze een sfeer tijdens optredens die ze over het publiek heen willen laten spoelen.

GD7 copy

De muziek is dan ook veel belangrijker dan de tekst. Sfeer staat boven verduidelijking, symbolisch boven letterlijk. Een voorbeeld hiervan is de lyric:

The Fastest Airplane is Denial

Iedereen maakt er het zijne van, interpreteert iets anders. Dat is net het leuke aan Garbage Dreams!

Ben je ook benieuwd naar hun demo? Je kan ze bereiken via deze facebook pagina. 

P.S.: Patrick Boons, je bent de held van deze gasten.