Funky Nepal: “Muziek verkneden in een funky laboratorium”

Nick Stroobants, Antwerps muzikant en zangleraar, ging op een mooie nazomerse avond in september 2014 het huis uit om te gaan jammen in de Antwerpse kroegen. Daar liep hij Chanin Ruiz en Damiano Ciarla tegen het lijf. Ze hadden slechts één gemeenschappelijke taal: die van de muziek. Ze speelden een hele avond lang covers and the boys played some funky music! Ze bekenden aan elkaar dat ze op zoek waren naar een akoestisch projectje om zich mee uit te leven. En de rest geschiedde…

FN 1

Ondertussen speelt Funky Nepal al een maand of vijf samen. In hun muzikaal laboratoriumverkneden ze grijsgedraaide popliedjes tot hippe funkklassiekers, maar dat weerhoudt ze niet van ook met alternatievere nummers aan de slag te gaan. Hun repertoire is gebaseerd op wat Damiano in zijn thuisland Italië reeds vaak speelde.

FN 2Voor Funky Nepal hebben ze liedjes gezocht die de setlist tot een logisch geheel vormen. Damiano beschreef het als een schilderij waarbij iedere schilder zijn favoriete kleur mag kiezen. Het geheel is zo meer dan de som der delen.

Wanneer ik hen vraag naar de oorsprong van hun groepsnaam, krijg ik zo een drie of vier verschillende verhalen te horen. Het is wel duidelijk: Funky Nepal neemt zichzelf niet al te serieus. Of toch; de muzikanten kunnen zichzelf goed relativeren. Over muziek daarentegen, daar wordt niet over gegrapt. Het is dan wel allemaal voor het plezier, ze willen wel een goed product afleveren.

Een muzikaal perfect optreden zonder fouten is minder geslaagd dan een optreden waar iedereen op de tafels staat te dansen.

FN 6

Funky Nepal is dan ook uniek op zijn manier. Hun internationale karakter zorgt ervoor dat ze weinig doelen op lange termijn kunnen stellen. Ze zijn heel erg go with the flow: ze zien wel wat er gebeurt. Hun queeste is echter wel steeds om iedereen aan het dansen en zingen te krijgen op een optreden. Volgens henzelf hebben ze daar dé troef voor in handen; een gitarist die zittend muziek speelt en toch geen seconde stilzit!

FN 3

Funky Nepal heeft dan ook een missie: aan het woord “muziek” te kunnen bijdragen. Een lach kunnen toveren op het gezicht van hun luisteraars, dat is waar ze het voor doen. Afgaande op het aantal glimlachen dat mijn expressie heeft opgefleurd tijdens het interview, zullen ze daar vast in lukken. Volgende quote helpt daar bij:

“On the inside I’m definitely a long haired guitarist, but time has made me short haired, alas!” – Damiano Ciarla

Funky Nepal treedt nog regelmatig op, 22 mei al met tijdelijke vervangend percussionist Nick Van Looy. Hun volgende optredens kan je raadplegen op hun facebookpagina. Vergeet zeker je dansschoenen en/of instrumenten niet!

One thought on “Funky Nepal: “Muziek verkneden in een funky laboratorium””

Comments are closed.