F.J. Laloosh: “Optredens moeten weer in teken staan van de muziek”

F.J. Laloosh, dat is een gitarist en een bassist die zanger/gitarist Robert ondersteunen. Ze spelen ingetogen, melancholische muziek die mij persoonlijk doet denken aan The War on Drugs en Bob Dylan. Over de naam van hun band valt niet veel te vertellen, dus vragen we maar over al de rest.

FJL 1

Frontman Robert zingt al sinds zijn eerste herinneringen, maar besefte pas na zijn twintigste dat hij eigenlijk muzikant en schrijver wilde worden. Na lang solo te hebben gespeeld, vond Robert een lead gitarist om samen muziek mee te maken. Die samenwerking is wegens verschillen in visie stopgezet en nu bestaat de formatie sinds een zestal maanden uit 3 man, met Stijn op de basgitaar en Haroen op de lead gitaar.

FJL 2

F.J. Laloosh typeert zich door melancholische liederen te brengen, die weemoedige verhalen vertellen over de liefde en de maatschappij. De nummers zijn steeds heel eerlijk en gevoelig en proberen vooral emotie op te wekken bij het publiek.

Een belangrijk middel hiertoe zijn uiteraard de lyrics. Voor beide heren moet het geluid dan ook heel strak zitten, zodat tekst en muziek mooi in balans blijft. Dat zou nog niet meteen dé reden zijn om vb. Rock Werchter af te zeggen – de massale opkomst compenseert wel voor het gebruik aan kwalitatief geluid. Toch vinden ze de kleine optredens minstens even fijn. Misschien minder awesomeness-gehalte, dat wel, maar de intieme sfeer die je creëert is net zo belangrijk.FJL 4

Een theaterzaal-tournee staat dan ook op het verlanglijstje. Zalen waar je gaat zitten en echt tijd vrij maakt om te luisteren. Waar je niet bezig bent met hoe je gezelschap er uit ziet of wat voor feestjes ze allemaal hebben gedaan de afgelopen week. Waar je komt om de boodschap van de muzikant te horen.

FJL 6

De vergelijking met Bob Dylan trekt zich namelijk ook verder door: de frontman van F.J. Laloosh zou graag wat meer willen confronteren. De wereld verbeteren is misschien al ambitieus, een kleine verandering teweeg brengen staat wel op de bucket list.

Toch wijst F.J. Laloosh je niet met de vinger. Als je komt luisteren, kom dan voor de muziek. Kom voor de muziek, omdat je dat respecteert en waardeert. Kom voor de muziek omdat het je raakt, weemoedig maakt maar bovenal: omdat je open staat voor verandering.

FJL 5

F.J. Laloosh vind je terug op facebook.